Κανονισμός

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας της βιβλιοθήκης θα αναρτηθεί μόλις ψηφιστεί από την σύγκλητο του πανεπιστημίου. Προς το παρόν ισχύει ο ακόλουθος κανονισμός.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2008

 • ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
 • ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
 • ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
 • ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
 • ΜΟΡΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
 1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
 2. ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
 3. ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
 4. ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ
 5. ΠΟΙΝΕΣ
 6. ΠΙΝΑΚΑΣ1: ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΡΗΣΤΗ
 7. ΠΙΝΑΚΑΣ2: ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΥΛΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΗ
 • ΤΜΗΜΑΤΑ
 1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 2. ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΚΡΙΖΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
 3. ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΛΙΚΟΥ
 4. ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
 5. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ
 • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
 • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
 • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Κύριος σκοπός της βιβλιοθήκης είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων του ιδρύματος, του διδακτικού έργου των μελών, του διδακτικού προσωπικού και των ερευνητικών αναγκών των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 • Η έρευνα, ο εντοπισμός, η αξιολόγηση και η απόκτηση υλικού, καθώς και η πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων του ιδρύματος.
 • Η οργάνωση του υλικού της ώστε να είναι εύκολο να αναζητηθεί, να εντοπιστεί και να χρησιμοποιηθεί από τους χρήστες.
 • Η  παροχή εκπαίδευσης για την καλύτερη χρήση του καταλόγου της συλλογής (OPAC) και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (βάσεις δεδομένων-ηλεκτρονικά περιοδικά).
 • Η συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα (Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών- HEAL-LINK) με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πηγών σε εθνικό επίπεδο.
 • Η παρακολούθηση των τελευταίων τεχνολογικών και βιβλιοθηκονομικών εξελίξεων και η ενσωμάτωση προτύπων και εξοπλισμών που καθιστούν αποδοτικότερη τη λειτουργία των υπηρεσιών της.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για τους χρήστες, καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 9:00- 19:00
ΤΡΙΤΗ 9:00- 19:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 9:00- 19:00
ΠΕΜΠΤΗ 9:00- 19:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00- 19:00
ΣΑΒΒΑΤΟ —————
ΚΥΡΙΑΚΗ —————

Την περίοδο των εορτών (εκτός από τις ημέρες αργίας) καθώς και κατά την περίοδο του καλοκαιριού, η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή μόνο το πρωί (9:00-14:00). Με οποιαδήποτε αλλαγή του ωραρίου θα γίνεται ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στην είσοδο της βιβλιοθήκης καθώς και σχετική ενημέρωση και μέσω της σελίδας της (https://hmu.gr ).

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
Κατά την είσοδο τους στο αναγνωστήριο οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Θα πρέπει να αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στο ειδικό έπιπλο που υπάρχει στην είσοδο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η βιβλιοθήκη δεν φέρει καμιά ευθύνη για απώλεια, κλοπή ή ζημιά σε προσωπικά  αντικείμενα( πορτοφόλια, γυαλιά κλπ.) που βρίσκονται στο χώρο της.

Δεν επιτρέπεται να τοποθετούν από μόνοι τους στα ράφια τα βιβλία που χρησιμοποιούν, αλλά να τα αφήνουν στα ειδικά τραπέζια που υπάρχουν για το σκοπό αυτό.
Το κάπνισμα, ο θόρυβος, τα τρόφιμα και ποτά (εκτός του νερού) δεν επιτρέπονται στον χώρο της βιβλιοθήκης.
Τα κινητά τηλέφωνα είναι προτιμότερο να απενεργοποιούνται πριν την είσοδο στη βιβλιοθήκη ή να τίθενται σε «αθόρυβη λειτουργία».

 

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Α ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ L ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Β ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. ΘΡΗΣΚΕΙΑ N ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
C ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ P ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
D ΙΣΤΟΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Q ΕΠΙΣΤΗΜΗ
E-F ΙΣΤΟΡΙΑ : ΑΜΕΡΙΚΗ R ΙΑΤΡΙΚΗ
G ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ S ΓΕΩΡΓΙΑ
H ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ U ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
J ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ V ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
K ΔΙΚΑΙΟ Z ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑ. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΓΕΝΙΚΑ)

 

ΜΟΡΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ
Βιβλία: πληροφοριακά (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες) και μονογραφίες (επιστημονικές και λογοτεχνικές).

 • Περιοδικές εκδόσεις: η βιβλιοθήκη διαθέτει ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και περιοδικά γενικού ενδιαφέροντος. Επίσης, σαν μέλος της Κοινοπραξίας των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών HEAL-LINK έχει πλήρη πρόσβαση σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.
 • Ηλεκτρονικά Βιβλία: η βιβλιοθήκη είναι συνδρομητής είτε αυτόνομα (NetLibrary) είτε μέσω HEAL-Link ( ElsevierSpringerTaylor and Francis ) σε δεκάδες χιλιάδες τίτλους ξενόγλωσσων ηλεκτρονικών βιβλίων.
 • Ηλεκτρονικά Περιοδικά: η συλλογή ηλεκτρονικών περιοδικών της βιβλιοθήκης ανανεώνεται και εμπλουτίζεται ετησίως. Επίσης, ως μέλος της Κοινοπραξίας των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών έχει εξασφαλίσει την πλήρη πρόσβαση σε 80.000 περίπου τίτλους ξενόγλωσσων περιοδικών.
 • Βάσεις Δεδομένων: στη συλλογή της βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνονται και Βάσεις Δεδομένων με έγκυρο επιστημονικό περιεχόμενο, οι οποίες παρέχουν πρόσβαση είτε στο πλήρες κείμενο των άρθρων που περιέχουν είτε σε περιλήψεις και περιεχόμενα ή μόνο σε βιβλιογραφικές πληροφορίες.
 • CD-ROMs: οι χρήστες μπορούν να δανειστούν εκπαιδευτικά και μουσικά CD. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης μέσω ενός CD server στις Βάσεις Δεδομένων CADCD  Abstracts (καλύπτει βιβλιογραφική πληροφόρηση σε Γεωπονία, Δασοπονία, Βιοτεχνολογία απ’το 1990 και μετά) και CINAHL  (βιβλιογραφικές αναφορές πάνω σε θέματα νοσηλευτικής και ιατρικής απ’το 1982 και μετά).
 • DVD: στη συλλογή της βιβλιοθήκης υπάρχουν και DVD γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος.
 • Κασέτες, βιντεοκασέτες: η συλλογή των μαγνητικών μέσων της βιβλιοθήκης καλύπτει κυρίως θέματα γεωπονίας και τεχνολογίας.
 • Εφημερίδες και κυβερνητικές εκδόσεις: η βιβλιοθήκη διαθέτει ελληνικές οικονομικές και κυβερνητικές εφημερίδες σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή («ΚΕΡΔΟΣ»,  «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΕΞΠΡΕΣ», «ΦΕΚ»).
 • Κώδικες: η βιβλιοθήκη διαθέτει αρχείο του Διαρκή Κώδικα Νομοθεσίας «Πανδέκτης», «Δομική Ενημέρωση» και «Τεχνοδομική».
 • Διδακτορικές διατριβές: υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας ελληνικών διδακτορικών διατριβών μέσω της βάσης του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με τη διαδικασία του διαδανεισμού. Ξενόγλωσσες διατριβές μπορούν επίσης, να συλλεχθούν, αλλά μετά από συνεννόηση με τον βιβλιοθηκονόμο.
 • Πτυχιακές εργασίες: η βιβλιοθήκη συλλέγει σε ψηφιακή  μορφή (CD-ROM) τις πτυχιακές εργασίες των φοιτητών (γκρίζα βιβλιογραφία), οι οποίες είναι πλήρως προσβάσιμες  μέσω της Βάσης “Biblioteca” http://nefeli.lib.teicrete.gr/
 • Φυλλάδια: η βιβλιοθήκη συλλέγει πληροφοριακά φυλλάδια και παρέχει στους χρήστες οδηγούς χρήσης των υπηρεσιών της σε μορφή φυλλαδίων.
 • Πρακτικά συνεδρίων: η βιβλιοθήκη συλλέγει ετησίως ολοκληρωμένες σειρές πρακτικών συνεδρίων.

 

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

 • Δικαίωμα δανεισμού

Δικαίωμα δανεισμού έχουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος εφόσον είναι εφοδιασμένα με την ειδική κάρτα μέλους. Η κάρτα μέλους εκδίδεται ύστερα από παρακολούθηση σεμιναρίου μιας ώρας για τη χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης. Την ίδια ημέρα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν σχετική αίτηση και να προσκομίσουν μια έγχρωμη φωτογραφία.

 • Χρήση της κάρτας δανεισμού

Η προσκόμιση της κάρτας βιβλιοθήκης κρίνεται απαραίτητη κατά τη διαδικασία δανεισμού, καθώς και κατά την ανανέωση και κράτηση υλικού. Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης την ξεχάσει είναι δυνατόν να δανειστεί βιβλία με τη χρήση της φοιτητικής του ταυτότητας (πάσο).

 • Κρατήσεις

Δικαίωμα κράτησης έχουν όλοι οι χρήστες της βιβλιοθήκης. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες ενημερώνονται σχετικά και η βιβλιοθήκη κρατάει δεσμευμένο το ζητούμενο αντικείμενο για δύο ημέρες. Με την παρέλευση των δύο ημερών, το αντικείμενο αποδεσμεύεται από την κράτηση.

 • Ανανεώσεις

Δικαίωμα ανανέωσης έχουν όλοι οι χρήστες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν:

 1. Ανανέωση μπορεί να γίνει την ημέρα που λήγει η περίοδος δανεισμού του βιβλίου και όχι νωρίτερα ή μετά από τη λήξη της περιόδου δανεισμού.
 2. Η ανανέωση γίνεται εφικτή μόνο όταν υπάρχουν διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη δύο αντίτυπα του συγκεκριμένου τεκμηρίου. Επίσης οι χρήστες έχουν δικαίωμα να ανανεώσουν το τεκμήριο ή τα τεκμήρια που δανείστηκαν για μια μόνο φορά.
 3. Η τηλεφωνική ανανέωση είναι δυνατή, αφού όμως ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.
 • Ποινές

 

 • Οι εκπρόθεσμοι χρήστες, δηλαδή όσοι καθυστέρησαν την επιστροφή του υλικού που δανείστηκαν, στερούνται για 15 ημέρες το δικαίωμα δανεισμού.
 • Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής τεκμηρίου ο χρήστης υποχρεούται να το αντικαταστήσει. Εάν δε βρίσκεται διαθέσιμο στην αγορά η βιβλιοθήκη του προτείνει κάποιο άλλο τεκμήριο προς αντικατάσταση του απολεσθέντος.
 • Η κλοπή υλικού επισύρει αυστηρές κυρώσεις, μέχρι και την οριστική διαγραφή του χρήστη από μέλος της βιβλιοθήκης.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ1: ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΡΗΣΤΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΡΗΣΤΗ ΗΜΕΡΕΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 2 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης 15 ημερών Έως 15 τεκμήρια έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού Ταυτότητα βιβλιοθήκης εκδίδεται με τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης, την  προσκόμιση μιας φωτογραφίας, αστυνομικής ταυτότητας και της βεβαίωσης ότι ο ενδιαφερόμενος παρακολούθησε το σεμινάριο για τη χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ 20 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης 15 ημερών Έως 4 τεκμήρια έντυπου και ηλεκτρονικού Ταυτότητα βιβλιοθήκης εκδίδεται με τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης, την  προσκόμιση μιας φωτογραφίας, αστυνομικής ταυτότητας και της βεβαίωσης ότι ο ενδιαφερόμενος παρακολούθησε το σεμινάριο για τη χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ  ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ 2 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης 15 ημερών Έως 10 τεκμήρια έντυπου και μη έντυπου υλικού §  Οι χρήστες που βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας πρέπει να προσκομίσουν στη βιβλιοθήκη σχετική  βεβαίωση από τη γραμματεία τους, έτσι ώστε να αλλάξουν κωδικό μέλους και να μπορούν να δανείζονται μέχρι 10 τεκμήρια (έντυπο και μη έντυπο υλικό) για 2 μήνες.

§  Για την απόκτηση πτυχίου είναι απαραίτητο ο χρήστης να ζητήσει βεβαίωση από τη βιβλιοθήκη ότι δε χρωστάει κανένα βιβλίο, την οποία στη συνέχεια, θα προσκομίσει στη γραμματεία του.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ 20 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης 15 ημερών Έως 4 τεκμήρια έντυπου και μη έντυπου υλικού Ταυτότητα βιβλιοθήκης εκδίδεται με τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης, την  προσκόμιση μιας φωτογραφίας, αστυνομικής ταυτότητας και της βεβαίωσης ότι ο ενδιαφερόμενος παρακολούθησε το σεμινάριο για τη χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.
ΞΕΝΟΙ /ERASMUS ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ 20 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης 15 ημερών Έως 4 τεκμήρια έντυπου και μη έντυπου υλικού §  Ταυτότητα βιβλιοθήκης για τους ξένους σπουδαστές εκδίδεται μετά την παρακολούθηση σεμιναρίου χρήσης των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης μέλους βιβλιοθήκης, την προσκόμιση μιας φωτογραφίας και της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

§  Οι σπουδαστές προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών θα πρέπει πριν την αποχώρησή τους, να ζητήσουν βεβαίωση από τη βιβλιοθήκη ότι δεν έχουν καμιά εκκρεμότητα.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-
ΕΑΠ
20 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης 15 ημερών Έως 4 τεκμήρια έντυπου και μη έντυπου υλικού §  Οι φοιτητές του ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου τους, όπου και θα γνωστοποιήσουν τους τίτλους των τεκμηρίων που θέλουν να δανειστούν. Στη συνέχεια, το αίτημα αποστέλλεται μέσω e-mail στην αρμόδια υπηρεσία της βιβλιοθήκης του ΤΕΙ, εκτυπώνεται η σχετική φόρμα δανεισμού και ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος φοιτητής ότι μπορεί να περάσει και να παραλάβει τα βιβλία που ζήτησε.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 20 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης 15 ημερών Έως 4 τεκμήρια έντυπου και μη έντυπου υλικού Ταυτότητα βιβλιοθήκης εκδίδεται με τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης, την  προσκόμιση μιας φωτογραφίας, αστυνομικής ταυτότητας και της βεβαίωσης ότι ο ενδιαφερόμενος παρακολούθησε το σεμινάριο για τη χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.
ΧΡΗΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Ειδική ρύθμιση ισχύει για το υλικό, που προορίζεται για χρήση στα εργαστήρια. Πρόκειται για υλικό έντυπο και ηλεκτρονικό, που έχει αποκτηθεί από προγράμματα, έχει επεξεργαστεί από την κεντρική βιβλιοθήκη, αλλά βρίσκεται στα εργαστήρια των σχολών του Τ.Ε.Ι. και είναι χρεωμένο σαν εργαστηριακό υλικό.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ Οι εξωτερικοί χρήστες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ, αλλά τους παρέχεται η δυνατότητα να κάνουν χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης εντός του χώρου της.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ/ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ/
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ/
ΕΑΠ
ERASMUS
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΑ 2 μήνες 20 ημέρες 2 μήνες 20 ημέρες Όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης δανείζονται εκτός εκείνων που φέρουν την ένδειξη «Δε Δανείζεται». Σε περίπτωση όμως, μη λειτουργίας του φωτοτυπικού μπορεί να γίνει πρόχειρος δανεισμός για μια μέρα ή για το σαββατοκύριακο.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ Δε δανείζονται Δε δανείζονται Δε δανείζονται Δε δανείζονται Όλα τα περιοδικά δε δανείζονται . Οι χρήστες μπορούν να τα μελετούν στο χώρο του αναγνωστηρίου ή να τα βγάζουν φωτοτυπίες στο φωτοτυπικό μηχάνημα της βιβλιοθήκης.
ΔΕΜΕΝΟΙ ΤΟΜΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ Δε δανείζονται Δε δανείζονται Δε δανείζονται Δε δανείζονται Οι χρήστες μπορούν να τους μελετούν στο χώρο του αναγνωστηρίου ή να τους βγάζουν φωτοτυπίες στο φωτοτυπικό μηχάνημα της βιβλιοθήκης.
CD-ROM 3 ημέρες
Οπτικο-ακουστικό υλικό
3 ημέρες
Οπτικο-ακουστικό υλικό
3 ημέρες
Οπτικο-ακουστικό υλικό
3 ημέρες
Οπτικο-ακουστικό υλικό
·  Το οπτικο-ακουστικό υλικό που φέρει την ένδειξη «Δε δανείζεται» μπορεί να δανειστεί μόνο για μια μέρα ή για το σαββατοκύριακο.

·  Το συνοδευτικό υλικό των βιβλίων (CD-ROM, δισκέτες) δανείζεται για τόσο διάστημα όσο και τα βιβλία που συνοδεύουν (20 μέρες ή 2 μήνες).

 

1 ημέρα
Με την ένδειξη
«ΔΕ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ»
1 ημέρα
Με την ένδειξη
«ΔΕ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ»
1 ημέρα
Με την ένδειξη
«ΔΕ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ»
1 ημέρα
Με την ένδειξη
«ΔΕ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ»
2 μήνες
Το συνοδευτικό υλικό των βιβλίων
20 ημέρες
Το συνοδευτικό υλικό των βιβλίων
2 μήνες
Το συνοδευτικό υλικό των βιβλίων
20 ημέρες
Το συνοδευτικό υλικό των βιβλίων
REFERENCE BOOKS Δε δανείζονται Δε δανείζονται Δε δανείζονται Δε δανείζονται Τα πληροφοριακά βιβλία, δηλαδή τα λεξικά, οι εγκυκλοπαίδειες και οι πολυτελείς τόμοι σε έντυπη μορφή, δε δανείζονται.
 

ONLINE υλικό

Πρόσβαση μόνο μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πρόσβαση μόνο μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πρόσβαση μόνο μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πρόσβαση μόνο μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ ·  Το online υλικό της βιβλιοθήκης (ebooks, ejournals, databases) είναι προσβάσιμο μόνο μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ με αναγνώριση IPs.
* Το online υλικό της Βιβλιοθήκης προστατεύεται από τους όρους του Ν.2121/1993 «Περί πνευματικής ιδιοκτησίας»

 

ΤΜΗΜΑΤΑ
1. Πληροφοριακό και δανειστικό τμήμα
2. Τμήμα προσκτήσεων και γκρίζας βιβλιογραφίας
3. Τμήμα επεξεργασίας υλικού
4. Τμήμα περιοδικών εκδόσεων και Βάσεων Δεδομένων
5. Τμήμα εκπαίδευσης χρηστών

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το τμήμα είναι υπεύθυνο για το δανεισμό. Πιο συγκεκριμένα :

 • Καθορισμός πολιτικής δανεισμού υλικού.
 • Παρακολούθηση και εκτέλεση δανεισμού, επιστροφής, ανανέωσης και κράτησης υλικού.
 • Διαχείριση συλλογής κρατημένων βιβλίων.
 • Διαρκής εκτίμηση των όρων δανεισμού και υποβολή προτάσεων για τη βελτίωσή του.
 • Παρακολούθηση της δανειστικής κατάστασης των χρηστών-μελών της βιβλιοθήκης.
 • Έκδοση βεβαιώσεων περί μη οφειλής υλικού στα πλαίσια της συνεργασίας με άλλα τμήματα του ιδρύματος.
 • Έκδοση καρτών των χρηστών-μελών της βιβλιοθήκης .
 • Τήρηση του κανονισμού δανεισμού του υλικού της βιβλιοθήκης.
 • Παροχή γενικών πληροφοριών για τους χώρους και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης.
 • Παροχή επιτόπιας βοήθειας προς του χρήστες για τη χρήση του εξοπλισμού της βιβλιοθήκης.
 • Ενημέρωση των χρηστών-μελών για τις δυνατότητες και τους κανόνες δανεισμού του υλικού της βιβλιοθήκης .
 • Μέριμνα για την αγορά αναλώσιμων και τη συντήρηση του κοινόχρηστου εξοπλισμού της βιβλιοθήκης.
 • Παραλαβή των τιμολογίων αγοράς αναλώσιμων και συντήρησης του κοινόχρηστου εξοπλισμού της βιβλιοθήκης .
 • Έλεγχος για την καλή κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και του κοινόχρηστου εξοπλισμού της βιβλιοθήκης.
 • Επίβλεψη των βιβλιοστάσιων και των κοινόχρηστων χώρων της βιβλιοθήκης.
 • Προετοιμασία του υλικού (έντυπου και μη έντυπου) για τα ράφια.
 • Τακτοποίηση του υλικού στα ράφια και έλεγχος της ταξιθέτησής του .
 • Συντήρηση υλικού.
 • ΦΕΚ: αναζήτηση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (online) για νόμους, προεδρικά διατάγματα κλπ., και αποστολή του υλικού προς τους ενδιαφερόμενους χρήστες.
 • Ενημέρωση του «Διαρκούς κώδικα νομοθεσίας» και της «Δομικής ενημέρωσης».
 • Παροχή υπηρεσιών φωτοτύπησης πληροφοριακού υλικού, καθώς και εκτυπώσεων με χρήση ειδικής κάρτας και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους περί προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright).
 • Επίβλεψη της λειτουργίας των μηχανημάτων.
 • Αγορά και πώληση καρτών.

 

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΚΡΙΖΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Οι αρμοδιότητες του τμήματος είναι :

 • Παραλαβή των προτάσεων για παραγγελία.
 • Έλεγχος των προτάσεων.
 • Εισαγωγή των παραγγελιών στη βάση της βιβλιοθήκης.
 • Παρακολούθηση της πορείας των παραγγελιών.
 • Παραλαβή υλικού και τσεκάρισμα τιμολογίων.
 • Ενημέρωση των χρηστών για τις παραγγελίες που τους αφορούν .
 • Θεματική αρχειοθέτηση εργασιών που εκπονούνται στο Ίδρυμα (γκρίζα βιβλιογραφία).

Την κύρια ευθύνη για την πρόσκτηση υλικού έχουν το προσωπικό του τμήματος, σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό των σχολών. Για το σκοπό αυτό η βιβλιοθήκη έχει ζητήσει από τις σχολές, να ορίσουν ένα μέλος από το διδακτικό προσωπικό τους ως υπεύθυνο της κάθε σχολής, ο οποίος θα συνεργάζεται με τη βιβλιοθήκη.

Για την επιλογή υλικού ακολουθούνται τα παρακάτω γενικά κριτήρια επιλογής :

 • Σχετικότητα με τον σκοπό, το πρόγραμμα σπουδών, τα προγράμματα έρευνας και τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών.
 • Ζήτηση και συχνότητα αιτήσεων διαδανεισμού για υλικό στο ίδιο ή παρόμοιο θέμα.
 • Υπάρχουσα κάλυψη στη συλλογή του ίδιου ή παρόμοιου θέματος.
 • Κύρος και αξιοπιστία του συγγραφέα, συλλογικού οργάνου, και / ή εκδότη .
 • Λογοτεχνική, καλλιτεχνική ή κοινωνική αξία.

Η βιβλιοθήκη προτρέπει και ενθαρρύνει τους φοιτητές και το υπόλοιπο προσωπικό του ιδρύματος να υποβάλλουν προτάσεις για απόκτηση υλικού και δεσμεύεται ότι θα τις αξιολογεί.

 

ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΛΙΚΟΥ
Το συγκεκριμένο τμήμα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία έντυπου (βιβλία) και ηλεκτρονικού υλικού: (CD-ROM, MUSIC CD, DVD, ηλ. βιβλία και περιοδικά, βιντεοκασέτες). Πιο συγκεκριμένα :

 • Καταγραφή υλικού στο βιβλίο εισαγωγής της βιβλιοθήκης .
 • Ταξινόμηση του υλικού σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα της βιβλιοθήκης του Κονγκρέσσου (Library of Congress Classification System).
 • Θεματική ευρετηρίαση του υλικού σύμφωνα με τις θεματικές επικεφαλίδες της βιβλιοθήκης του Κονγκρέσσου (Library of Congress Subject Headings).
 • Καταλογράφηση του υλικού σύμφωνα με τους Anglo-American Cataloguing rules (2nd edition rev.) .
 • Εισαγωγή των βιβλιογραφικών στοιχείων μέσω του ALEPH 500 στον κατάλογο της βιβλιοθήκης σε MARC21 format.
 • Τακτοποίηση του υλικού στα ράφια και έλεγχος της ταξιθέτησης του .
 • Καθορισμός πολιτικής για την επεξεργασία του υλικού (έντυπου και οπτικοαουστικού).
 • Βιβλιογραφικός έλεγχος και έλεγχος καθιερώσεων (authority files) του καταλόγου της βιβλιοθήκης.
 • Έλεγχος, ενημέρωση και εμπλουτισμός των εγγραφών της βάσης δεδομένων της βιβλιοθήκης.
 • Αποτίμηση της συλλογής.
 • Συμβολή στη διαμόρφωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης.
 • Εκπαίδευση νέων συναδέλφων-φοιτητών πρακτικής άσκησης και έλεγχος της δουλειάς στου κατά τους πρώτους μήνες.
 • Παροχή επιστημονικής πληροφόρησης και τεκμηρίωσης .
 • Πληροφοριακή εργασία.

 

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Το τμήμα είναι υπεύθυνο για την καλύτερη οργάνωση των Έντυπων και Ηλεκτρονικών περιοδικών , των ηλ. βιβλίων και των Βάσεων Δεδομένων της βιβλιοθήκης. Αναλυτικότερα :

 • Διαμόρφωση πολιτικής συλλογής Περιοδικών, ηλ. βιβλίων και Βάσεων Δεδομένων των Σχολών του ΤΕΙ .
 • Παρακολούθηση και σύνταξη προσφορών – διαγωνισμού για την ανάθεση των συνδρομών της βιβλιοθήκης.
 • Επαφές με προμηθευτές για την καλύτερη δυνατή συνεργασία.
 • Παρακολούθηση της εξέλιξης των παραγγελιών έντυπων και ηλεκτρονικών περιοδικών, ηλ. βιβλίων και βάσεων δεδομένων.
 • Έλεγχος λειτουργίας των συνδέσεων ηλεκτρονικών πηγών σε τακτική βάση.
 • Παραλαβή, έλεγχος και διαδικασία εξόφλησης τιμολογίων.
 • Ενημέρωση χρηστών για τις νέες υπηρεσίες μέσω της έκδοσης σχετικών φυλλαδίων και της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά σεμινάρια της βιβλιοθήκης και των παραρτημάτων.
 • Ανακοινώσεις και τακτική ενημέρωση μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.
 • Βιβλιοθηκονομική επεξεργασία υλικού (καταλογογράφηση και ταξινόμηση).
 • Εισαγωγή δεδομένων στον κατάλογο της βιβλιοθήκης.
 • Εισαγωγή δεδομένων στη ηλεκτρονική σελίδα της βιβλιοθήκης.
 • Εκπαίδευση νέων συναδέλφων-φοιτητών πρακτικής άσκησης και έλεγχος της δουλειάς στου κατά τους πρώτους μήνες.
 • Δημιουργία και διανομή φυλλαδίων και πληροφοριακού υλικού για τους χρήστες.
 • Προετοιμασία του υλικού για τα ράφια.
 • Τακτοποίηση στα ράφια.
 • Ετήσια βιβλιοδεσία των έντυπων περιοδικών.

 

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ
Το τμήμα εκπαίδευσης χρηστών είναι υπεύθυνο για την οργάνωση σεμιναρίων που αφορούν τη χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης. Τα σεμινάρια διαρκούν 1 ώρα και η ύλη τους περιλαμβάνει :

 • Την παρουσίαση της οργάνωσης και των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.
 • Τη Χρήση του καταλόγου (Online Public Access Catalog-OPAC) της βιβλιοθήκης.
 • Γνωριμία με τα ηλεκτρονικά περιοδικά  και τα ηλεκτρονικά βιβλία.
 • Στρατηγικές αναζήτησης στις Βάσεις Δεδομένων.

Τα σεμινάρια διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και το πρόγραμμα βρίσκεται στο δανειστικό τμήμα της βιβλιοθήκης.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
Η βιβλιοθήκη μπορεί να προβεί σε παραγγελίες άρθρων, όταν αυτά δε βρίσκονται στη συλλογή της. Οι παραγγελίες γίνονται:

 • εντός Ελλάδος, μέσω του συλλογικού καταλόγου περιοδικών των Ελληνικών Ακαδημαϊκών και Ειδικών Βιβλιοθηκών (βάση «ΕΡΜΗΣ») χωρίς κόστος.
 • από το εξωτερικό, μέσω του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, με οικονομική επιβάρυνση του χρήστη.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Οι βιβλιοθηκονόμοι μπορούν να πραγματοποιήσουν για λογαριασμό των χρηστών αναζήτηση βιβλιογραφίας μετά από σχετικό αίτημα που θα σταλεί από τη σελίδα της βιβλιοθήκης. Απαραίτητη είναι η δημιουργία κωδικού για τη χρήστη της υπηρεσίας.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο είναι ένας χώρος με 10 H/Y που στεγάζεται στους χώρους της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ. Στόχος της λειτουργίας του είναι η εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και άλλες πηγές του διαδικτύου.

–  Οι χρήστες του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου θα πρέπει να δηλώνουν στο προσωπικό τις τυχόν απώλειες στον εξοπλισμό των H/Y  πριν ξεκινήσουν να τους χρησιμοποιούν.

–  Η Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να ελέγξει το περιεχόμενο και την αξιοπιστία των πληροφοριών που υπάρχουν στο δίκτυο.

–  Η πρόσβαση στο Internet γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Ενδεδειγμένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου :

 • Αναζήτηση πληροφοριών στις πηγές του διαδικτύου, για εκπαιδευτικούς σκοπούς με τήρηση σειράς προτεραιότητας.
 • Χρήση των πληροφοριακών συστημάτων της βιβλιοθήκης (Ηλεκτρονικός Κατάλογος, cd-server, βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά περιοδικά).
 • Χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Χρήση εφαρμογών αυτοματισμού γραφείου ΜS OFFICE.

Μη Ενδεδειγμένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου :

 • Χρήση των διαθέσιμων πηγών πληροφόρησης για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
 • Χρήση των H/Y για μη νόμιμες δραστηριότητες (όπως παρενόχληση, παραβίαση του copyright κλπ.).
 • «Βίαιο» κλείσιμο (power-off) των υπολογιστών ή πρόκληση οποιασδήποτε υλικής ζημιάς.
 • Καταστροφή υπαρχόντων αρχείων και εγκατάσταση ξένου λογισμικού χωρίς άδεια.
 • Αλλοίωση των ήδη υπαρχουσών ρυθμίσεων στο υλικό και λογισμικό των Η/Υ.
 • Παιχνίδια – chat.
 • Κλείδωμα του υπολογιστή για αποκλειστική χρήση.

Σε περίπτωση καταστροφής υλικού ο χρήστης υποχρεούται να το αντικαταστήσει.
Η μη τήρηση του κανονισμού του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου από τους χρήστες θα έχει σαν συνέπεια την αφαίρεση του δικαιώματος χρήσης των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.

 

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΑΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ