Ο ΣΕΑΒ στηρίζει την Ανοικτή Πρόσβαση (στο εξής ΑΠ) σχεδόν από το ξεκίνημά της, υιοθετώντας πολιτικές και πρακτικές υποστήριξης τόσο του πράσινου όσο και του χρυσού δρόμου. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον χρυσό δρόμο, έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες με εκδότες, που προβλέπουν δημοσίευση εργασιών σε καθεστώς ΑΠ με μερική ή πλήρη κάλυψη του κόστους δημοσίευσης από τον ΣΕΑΒ και παράλληλα συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και προγράμματα ΑΠ.

Στην παρούσα φάση όλες οι συμφωνίες με πρόβλεψη για δημοσίευση ΑΠ στηρίζουν τη δημοσίευση εργασιών μόνο σε επιστημονικά ηλεκτρονικά περιοδικά.

 

Επιλέξιμοι συγγραφείς

Προκειμένου να «ενεργοποιηθεί» η πρόβλεψη για ΑΠ, θα πρέπει ο/η κύριος/α συγγραφέας (corresponding author) να ανήκει στην κοινότητα των μελών του ΣΕΑΒ (δηλαδή στα «ενεργά μέλη» ενός ιδρύματος, όπως ο φοιτητικός πληθυσμός, τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, κύριοι/ες ερευνητές/τριες κ.α.), να δηλώνει ή να επιλέγει από το μενού στο σύστημα του εκδότη το ίδρυμα-μέλος του ΣΕΑΒ στο οποίο ανήκει (affiliation) και να χρησιμοποιεί για την υποβολή τον ιδρυματικό του/ης λογαριασμό.

Αναλυτική περιγραφή των δικαιωμάτων χρήσης των όρων ΑΠ των συμφωνιών από συγγραφείς που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες :

  1. Επίτιμα μέλη (Καθηγητές, Καθηγήτριες): έχουν δικαίωμα δημοσίευσης υπό προϋποθέσεις και αυστηρά με χρήση της ιδρυματικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  2. Ομότιμα μέλη ΔΕΠ: έχουν δικαίωμα δημοσίευσης αλλά αυστηρά με χρήση της ιδρυματικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  3. Διατελέσαντα μέλη ΔΕΠ: έχουν δικαίωμα δημοσίευσης υπό προϋποθέσεις και αυστηρά με χρήση της ιδρυματικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  4. Απόφοιτοι/ες: έχουν δικαίωμα δημοσίευσης για ένα (1) χρόνο μετά την ημερομηνία ανακήρυξής τους.
  5. Ακαδημαϊκοί/ες υπότροφοι και ερευνητές/τριες ορισμένου χρόνου: έχουν δικαίωμα δημοσίευσης για όσο διαρκεί η σύμβαση εργασίας τους, συν 6 μήνες μετά το τέλος της σύμβασης.
  6. Επιστημονικοί/ες συνεργάτες/ιδες: έχουν δικαίωμα δημοσίευσης κατόπιν προσκόμισης βεβαίωσης συνεργασίας με το αντίστοιχο Τμήμα, Κλινική ή/και Εργαστήριο μέλους-ιδρύματος του ΣΕΑΒ στη ΜΕΕ και εφόσον η εργασία δημοσίευσης είναι αποτέλεσμα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο μέλος-ίδρυμα του ΣΕΑΒ.
  7. Συγγραφείς ή /και ερευνητές/τριες συνεργαζόμενων μελών του ΣΕΑΒ: έχουν δικαίωμα δημοσίευσης μόνο αν περιλαμβάνεται το ίδρυμα στη συμφωνία που έχει ο ΣΕΑΒ με τον εν λόγω εκδότη.

 

Διαδικασία κάλυψης του κόστους δημοσίευσης από τη Μονάδα Επιστημονικής Επικοινώνησης/ΣΕΑΒ.

Για όλα τα αιτήματα ισχύει σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το σύστημα του κάθε εκδότη. Η Μονάδα ενημερώνεται για το αίτημα αφού το άρθρο γίνει αποδεκτό προς δημοσίευση, και τότε επικοινωνεί με τον/ην κύριο/α συγγραφέα (corresponding author) για την επιβεβαίωση της σχέσης του/ης με το ίδρυμα-μέλος του ΣΕΑΒ που έχει δηλωθεί στο σύστημα του εκδότη, προκειμένου η Μονάδα να προχωρήσει σε έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος. Παράλληλα, ο/η συγγραφέας ενημερώνεται και για το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα πρέπει να απαντήσει. Σε περίπτωση που κάποιος/α ερευνητής/τρια δεν απαντά στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν σταλεί από τη Μονάδα, θα θεωρείται ότι δεν ενδιαφέρεται και θα απορρίπτεται το αίτημα.

Κόστος

Όπου ισχύει  πλήρης απαλλαγή  από το κόστος της δημοσίευσης σε καθεστώς ΑΠ από τον ΣΕΑΒ, καλύπτεται μόνο αυτό το κόστος (APC), και όχι επιπλέον χρεώσεις που μπορεί να υπάρχουν (έγχρωμες σελίδες, επιπλέον σελίδες κτλ.).

 

Όπου ισχύει  έκπτωση  από το αρχικό κόστος της δημοσίευσης σε καθεστώς ΑΠ από τον ΣΕΑΒ, ο/η συγγραφέας ή ο όποιος φορέας χρηματοδότησης αυτού/ης ή της έρευνας, αναλαμβάνει το υπόλοιπο κόστος.

 

Αναγνώριση/Acknowledgment.

Συστήνεται κατά την υποβολή του άρθρου σας να αναφέρετε την ακόλουθη δήλωση:

  • Για τις δημοσιεύσεις που προβλέπεται πλήρη απαλλαγή από το κόστος δημοσίευσης, μπορείτε να σημειώσετε: «The publication of the article in OA mode was financially supported by HEAL-Link»
  • Για τις δημοσιεύσεις που προβλέπεται έκπτωση, μπορείτε να σημειώσετε: «The publication of the article in OA mode was financially supported in part by HEAL-Link».

Σε καμία περίπτωση δεν σημειώνεται ο ΣΕΑΒ ως φορέας χρηματοδότησης, καθώς αναλαμβάνει μόνο το κόστος δημοσίευσης σε καθεστώς ΑΠ, και όχι την χρηματοδότηση της έρευνας.

 

 

 

Δείτε με ποιους εκδότες έχουμε απεριόριστο αριθμό δημοσιεύσεων, περιορισμένο αριθμό δημοσιεύσεων, συμφωνίες με έκπτωση και προγράμματα συμμετοχής,  εδώ

Επισημαίνεται ότι οι συμφωνίες διακρίνονται ανά εκδότη. Συνιστούμε να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους που προβλέπονται για κάθε εκδότη, καθώς οι συμφωνίες περιλαμβάνουν διαφορετικούς όρους δημοσίευσης σε καθεστώς ΑΠ. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε τον τίτλο του περιοδικού ή να επιλέξετε έναν από τους κύριους τύπους υποστήριξης, δηλαδή περιοδικά με πλήρη απαλλαγή ή με έκπτωση, μέσω του Ευρετηρίου Επιλέξιμων Περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης.

 

Για την αξιολόγηση των εκδοτικών επιλογών (εκδότες. περιοδικά, μέτρηση απήχησης περιοδικών, αξιολόγηση περιοδικών ΑΠ και αξιολόγηση βιβλίων), δείτε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες :

Στην ιστοσελίδα https://scholarly.heal-link.gr/

Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με το Παράρτημα Επιστημονικής Επικοινώνησης ΣΕΑΒ: scholarly@heal-link.gr,  τηλ.: 2610 96 96 25 και το Γραφείο Ηλεκτρονικών Πηγών ΣΕΑΒ: support@heal-link.gr, τηλ.: 2310 99 79 26.